HECO-schroefanker als eerste gecertificeerd voor blootstelling aan brand

De schroefankers MULTI-MONTI-plus van HECO zijn de eerste schroefankers met een algemene bouwkundige goedkeuring (aBG Z-21.1-2103) voor de bevestiging in kalkzandsteen, baksteen en lichtgewicht beton die bestand zijn tegen blootstelling aan brand. Het Duitse Instituut voor Bouwtechniek raadt nu ook specifiek het gebruik van de MULTI-MONTI-plus met diameters van 6, 7.5, 10 en 12 millimeter aan als er eisen worden gesteld aan de brandwerendheid van de bevestigingspunten volgens de DIN 4102-12. De Duitse fabrikant is daarmee de eerste aanbieder die in Europa over een dergelijke goedkeuring voor schroefankers beschikt.

De schroefankers kunnen door de nieuwe goedkeuring ook voor de bevestiging in metselwerk gebruikt kunnen worden wanneer er eisen gesteld worden aan de brandwerendheid van de constructie. Dit is een groot voordeel voor bijvoorbeeld de montage van elektrische kabelsystemen. Deze moeten volgens de DIN 4102-12 in geval van brand hun functionaliteit behouden. De MULTI-MONTI-plus werd conform de DIN 4102-12 getest op brandwerendheid. Voor verschillende massieve metselwerk varianten is het maximale draagvermogen berekend op basis van een brandweerstandstijd tot 120 minuten. Met brandweerstandsklasse R120 wordt volgens de DIN 4102-1 aan de brandveiligheidseisen voor elektrische leidingen voldaan. Hierdoor kan de MMS-plus voor alle toepassingen in de bouw, zoals de montage van sanitair, verwarming en elektra zelfs in de speciale bouwklasse (hotels, scholen, sportfaciliteiten en ziekenhuizen) gebruikt worden.

Bespaart materiaal en werktijd
Dankzij het nieuwe certificaat is het nu ook toegestaan de MMS-plus in groepen van twee in kalkzandsteen XL te gebruiken. Hierdoor kunnen de schroefankers ook worden ingezet voor de bevestiging van buis- of kabelhouders. De goedkeuring regelt ook individuele bevestigingen aangezien ankergroepen door de werkende krachten niet altijd noodzakelijk zijn. Dit en het feit dat het boorgat niet uitgeblazen of uitgeborsteld hoeft te worden, bespaart werktijd en materiaal. Schroefankers kunnen direct in het boorgat geplaatst worden. In vergelijking met chemische ankers heeft deze methode het voordeel dat de montage niet temperatuurafhankelijk is, dat de verbinding meteen belastbaar is en dat ook geval van brand de bevestiging intact blijft.

HCS beoordeelt verschillende ondergronden
De calculatiesoftware HCS 4.0 van HECO levert bewijs voor toelatingsconforme verbindingen en maakt onderdeel uit van de gratis service van bevestigingsspecialist HECO-Schrauben. Nieuw aan de HECO-calculatiesoftware is de uitbreiding met verschillende soorten metselwerk in de ontwerpmodule voor pluggen. Volgens de aBG Z-21.1-2103 is de MMS-plus goedgekeurd voor het gebruik in baksteen, massief kalkzandsteen, geperforeerd kalkzandsteen, kalkzandsteen XL en lichtgewicht beton. Deze toepassingsgebieden zijn nu ook opgenomen in de HECO-calculatiesoftware. Het grote voordeel voor planners: middels de HCS-berekeningen kunnen zij een bewijs van het veilige gebruik van de bevestigingsmiddelen verkrijgen en kunnen ze met enkele klikken bevestigingsoplossingen voor bouwopdrachten plannen en begroten.

Schroefankervariant MULTI-MONTI-plus F met verzonken kop is geschikt voor de directe montage van kabelklemmen in metselwerk. (afbeelding: OBO Bettermann)

Het schroefanker MULTI-MONTI-plus kan makkelijk en economisch voor bijvoorbeeld de bevestiging van buisklemmen in kalkzandsteen gebruikt worden.

De beugelmontage is een praktische toepassingsmogelijkheid die mogelijk wordt dankzij de nieuwe goedkeuring.

Schroefankervariant MULTI-MONTI-plus MS is voor de directe bevestiging van montagerails in metselwerk. (afbeelding: OBO Bettermann)

Schroefankervariant MULTI-MONTI-plus SS met zeskantkop en ring is voor de directe montage van stalen en houten aanbouwdelen in metselwerk. (afbeelding: OBO Bettermann)

Schroefankervariant MULTI-MONTI-plus ST (stokanker) voor is de directe montage van buisklemmen in metselwerk. (afbeelding: OBO Bettermann)